17 Şubat 2008 Pazar

Çocuklar ve silahlar


Anne-babalar ve ilgili uzmanlar dahil pek çok kimse ateşli silahlarla öldürülen, giderek artan sayıdaki çocuk ve ergenler için endişe duymaktadırlar.

Her gün 18 ve daha küçük yaştaki 10 Amerika'lı çocuk ateşli silahla intihar, özkıyım ve kazalar nedeniyle ölmektedir. Pek çoğu ise yaralanmaktadır. 1986'dan bu yana Amerikada büyük şehirlerde 16 yaş ve altındaki çocuklarda ateşli silah yaralanmaları yüzde 300 artmıştır. Onlu yaşlardaki ölümle sonuçlanan çocuk intiharlarının %60'ı ateşli silahlarla olmaktadır. Her yıl yaklaşık 3.000 onlu yaşlardaki çocuk ateşli silahla intihar girişiminde bulunmaktadır. 1987 yılında 400.000 çocuk okula ateşli silah getirmişlerdir. Baltimor'da erkek çocukların yarısı lise liselerine silahla girdikleri rapor edilmiştir.
En azından 25 milyon Amerika'lı aile evlerinde ateşli silah bulundurmakta ve %50'si dolu olarak tutmaktadır. Ülkemiz için de benzer sorunlardan bahsedilmekte zaman zaman gazete ve televizyonlarda örneklerine rastlamaktasınız.

Çocukları ve ergenleri silah geçirmez yapamayız. Çocuklar oyunu severler ve aktiftirler. Ergenler meraklı ve ataktırlar. Bu sağlıklı özellikler bir silah nedeniyle ölümle sonuçlanabilir.

Çocukları ateşli silahlardan korumanın en iyi yolu evden bütün silahları kaldırmaktır. Eğer anne-baba mutlaka evde silah bulundurmaları gerektiğini hissediyorlarsa devamlı bir tehlike olacaktır. Aşağıdaki önlemlerle tehlike azaltılabilir:

- Tüm silahları boş ve kurulmamış olarak güvenli bir yerde kilitli tutun. Yalnızca anne-baba nerede kilitli olduğunu bilmelidir.
- Silahlar ve mermileri ayrı yerlerde kilitli olarak tutun.
- Silahların kullanılmalarına engel olacak kilit ve emniyet sistemleri kullanın.
- Silahı eline aldığında ve temizlenirken bir an için bile dikkatsiz şekilde bırakmayın, her zanam gözünüzün önünde olsun.

Anne-baba evde silah bulundurmuyorsa da, çocuklarının oynadığı diğer yerlerdeki anne-babalarla birlikte güvenlik önlemlerinin alındığından kontrol etmelidir. Bir araştırma sonucunda 16 yaşının altındaki çocuklarda kazayla silah yaralanmalarının %40'ının arkadaşlarının veya akrabalarını evlerinde gerçekleştiği görülmüştür. Bu üzücü olaylar en çok çocuklar gözetimsiz bırakıldığında görülmektedir.

Ergenler alkol içmişken bir silah elde ettiklerinde şiddet riski hızla artmaktadır. Bir araştırmada aile bireyleri arasında silahla ölüme neden olma vakalarında suçlu ve kurbanların %90'ının alkollu veya uyuşturucu kullanmış olduğu bulunmuştur.

Bir Amerika'lı çocuk her gün ortalama olarak 45 şiddet sahnesine tanık olmaktadır ve bunların çoğu ateşli silahlardır. Çocuklar her zaman gördüklerini taklit ederler ve televizyonda yoğun şiddet sahnelerini seyrettikten sonra daha saldırgan davranışlar gösterirler. Anne-baba çocuklarını şiddet içeren TV sahnelerinin etkilerinden korumalıdır. Örneğin anne-baba çocuklarıyla birlikte TV seyredebilir, TV seyretmeyi sınırlayabilir ve şiddet içeren sahneler çıktığında, şiddeti tasvip etmediğini, problemleri çözmede bu şekilde davranmanın doğru yol olmadığını vurgulayabilir.

Duygusal ve davramış problemleri olan çocuk ve ergenler, hem kendilerine hem de başkalarına karşı daha çok silah kullanabilirler. Çocuklarının aşırı saldırgan olduğu veya duygusal bir bozukluğu olduğunudan endişe eden anne-babalar bir çocuk ve ergen psikiyatrsitine başvurmayı düşünebilirler.

0 yorum: