17 Şubat 2008 Pazar

Çocuklarda sıkıntı

Çocuklarda sıkıntı

Bütün çocuklarda sıkıntı görülebilir. Çocuklardaki sıkıntı gelişimdeki belli zamanlarda beklenen bir şeydir ve normaldir. Örneğin yaklaşık olarak 7 aylıktan okul öncesi yıllarına kadar sağlıklı çocuklarda anne-babalarından veya yakın oldukları diğer kişilerden ayrıldıklarında yoğun sıkıntı görülebilir. Küçük çocuklarda kısa süreli korkular görülebilir (karanlık korkusu, fırtına, hayvan ve yabancılarda korkma gibi). Bununla birlikte sıkıntı şiddetli olduğunda ve anne-babadan ayrılma, okula başlama ve arkadaş edinme gibi alanlarda çocuğun günlük yaşantısını etkilemeye başladığıda anne-babalar çocuk ve ergen psikiyatristinin değerlendirmesini ve önerilerini almayı düşünmelidirler.

Şiddetli ayrılık sıkıntısı olan çocuk ve ergenlerde aşağıdakilerden bazıları görülebilir:

  • kendisi ve anne-babasının güvenliği hakkında sürekli düşünce ve korkular,
  • okula gitmeyi red etme,
  • sık karın ağrısı ve diğer bedensel şikayetler,
  • evden uzakta uyumada karşı aşırı endişeler,
  • evde aşırı yapışkan davranış,
  • anne-babadan ayrıldığında panik veya öfke.

Bazı sıkıntılı çocuklar yeni insanlarla tanışmak veya konuşmadan korkarlar. Böyle çocuklar ailesinin dışında az arkadaş edinebilirler. Çocuklarda görülen diğer şiddetli sıkıntılar şunlar olabilir:

  • birşey olmadan o konuyla ilgili pekçok endişeler,
  • okul, arkadaşlar veya sporlar hakkında sürekli endişe veya aşırı ilgi.

Sıkıntılı çocuklar sıklıkla aşırı gergin ve sinirliirler. Bazıları tekrar tekrar temin edici söz beklerler ve endişeli halleri davranışlarına etki edebilir. Sıkıntılı çocuklar sessiz, yumuşak başlı ve başkalarını sevindirmeye hevesli olabildiklerinden içinde bulundukları zorluk farkedilmeyebilir. Anne-babalar şiddetli sıkıntının işaretleri konusunda dikkatli olmalı, böylece erkenden önlem alıp olabilecek olumsuz sonuçlardan korunabilirler. Erken tedavi gelecekteki arkadaşlık kuramama, sosyal ve okul başarısındaki kapasitesine ulaşamama ve kendine güven duygusunda düşme gibi zorlukları önleyebilir.

Çocuklardaki şiddetli sıkıntı problemleri tedavi edilebilir. Tedavisinde şuyöntemler birlikte uygulanabilir: bireysel psikoterapi, aile terapisi, ilaç tedavisi, davranış tedavisi ve okulla işbirliği içine girerek danışmanlık yapmak.

0 yorum: