17 Şubat 2008 Pazar

Sosyal fobi - Sosyal kaygı bozukluğu

Tanımadık insanlarla karşılaştığı ya da başkalarının gözünün üzerinde olabileceği bir ya da birden fazla toplumsal durumdan veya bir eylemi gerçekleştirdiği durumdan belirgin ve sürekli bir kaygı-huzursuzluk-korku duyma hali. Kişi, küçük duruma düşeceği ya da utanç duyacağı bir biçimde davranacağından korkar ( ya da kaygı belirtileri gösterir).

Kişi, korkusunun aşırı ya da anlamsız olduğunu bilir. Çocuklarda bu özellik bulunmayabilir.

Korkulan toplumsal ya da bir eylemin gerçekleştirildiği durumlardan kaçınılır yahut da yoğun kaygı veya sıkıntıyla bunlara katlanılır.

Kaçınma, huzursuz beklenti ya da korkulan durumlarda sıkıntı duyma halleri, kişinin olağan günlük işlerini, mesleki (ya da eğitimle ilgili) işlevselliğini, toplumsal etkinliklerini veya ilişkilerini bozar ya da belirgin bir sıkıntıya yol açar.

Performans tipi: Sınıfta sesli okuma, müzik/spor, toplulukta konuşma tahtaya yazma, sorulara cevap verme, test alma v.b durumlarda kendini gösterir.
Etkileşimsel tip: Sohbete (özellikle de karşı cinsle) katılma, yetişkinlerle konuşma, parti vb.okul etkinliklerine iştirak, başkalarının önünde yeme-içme-yazma, yardım isteme/tarih sorma v.b durumlarda kendini gösterir

Ayrıca yaygınlaşmış tipi vardır.

Kroniktir, Depresyon ve alkolizmle birliktelik fazladır.

Başka kaygı bozuklukları ile birliktelik % 36.

Sosyal kaçınma stratejileri:
- Kendiyle konuşanı işitmezden gelme
- Gözünü kaçırma
- Hastalanma
- Zıtlaşmacılık
- Sosyal etkinliklere katılmayı reddetme
- Okul reddi

0 yorum: