22 Nisan 2008 Salı

Günlük yaşam için bazı pratik öneriler

Günlük yaşam için bazı pratik öneriler

Çoğu hastalar, günlük yaşamda kendilerinden beklenenleri artık yerine getirememe korkusu ile yaşamaktadırlar. Çoğu zaman sabah saatlerinde kendilerini bitkin hissederler ve bu zamanlarda canları hiçbir şey yapmak istemez.

Genelde öğleden sonraki saatlerde moralleri biraz daha yüksek olur. Siz de şikayetlerinizin özellikle sabah saatlerinde çok daha fazla ve öğleden sonraki saatlerde bir nebze azalmakta olduğunu tespit ettiyseniz, ertelenmesi mümkün olmayan işlerinizi (alışveriş, banka işlemleri vs.) öğleden sonraki saatlerde halletmeye çalışın.

Hasta olduğunuzu kabul edin ve kendinizi hasta hissetmenize izin vermekten de çekinmeyin. Kendinizi zorlayıp "toparlanmaya" çalışmanızın bir anlamı yoktur. Size iyi geliyorsa, gidin rahatça uzanın, bunu yaptığınız için de vicdan azabı çekmeyin; çünkü siz hastasınız ve bundan dolayı kendinizi biraz geri çekmek istemeniz de, sizin en doğal hakkınızdır. Yaptıklarınıza her zaman haklı bir gerekçe bulmak zorunda değilsiniz; o an istemediğiniz veya size zevk vermeyen bir işi de zorla yapmaya kalkışmayın. Hastalığınız sürecinde örneğin eşinizden ayrılmak veya iş yerinizi değiştirmek gibi hayatınız için önemli olan kararlar vermeyin. Bu durumda verdiğiniz kararlarda depresyonunuzun mutlaka bir "etkisi" vardır. Düşüncelerinizin daralmış
olması itibarı ile kararlarınızda olumsuz bir etki söz konusudur ve bu ruh halinde verilen kararlardan dolayı sonradan çoğu zaman pişmanlık duyulmaktadır.

Günlük aktivite yoğunluğunu iyileşme sürecinde günden güne artırın; ancak bunu yaparken başarılarınıza karşılık olarak kendinizi ödüllendirmeyi de ihmal etmeyin, örneğin bir demet çiçek veya güzel bir yemek veya benzer bir şeyle kendinize küçük bir mutluluk kaynağı yaratın.

Depresyon, çok ciddiye alınması gereken ağır bir hastalık olmakla birlikte, modern terapi yöntemleri sayesinde iyi bir şekilde tedavi edilebilmektedir. Bu olgu, sizin için tedavi sürecinin mümkün olan en iyi seviyede uygulanmasının sağlanması açısından sabır ve güvene sahip olmanız için yeterli bir nedendir. Ancak bu şekilde hayatınıza yeniden başlama şansına sahip olursunuz!

0 yorum: