14 Ağustos 2008 Perşembe

Panik Atak Diyabeti Azdırıyor

Panik Atak Diyabeti Azdırıyor

Amerika’da yapılan yeni bir araştırmada, panik ataklar krizlerinin şeker hastalığı ile mücadelede kişiyi daha güçsüz yaptığı, hastalığın kontrolünün ele geçirilemediği ve komplikasyonların arttığı ortaya çıktı.Daha önce depresyonun diyabete olan etkisini de araştırmış olan Seattle merkezli Group Health Cooperative araştırmacılarından Evette Ludman; ‘’Panik atak ve depresyon genelde birlikte görüldüğü için daha önceki araştırmamızda tek başına panik atakların şeker hastlığına olan etkilerinden emin olamamıştık. Fakat artık açıkça ortaya çıkmıştır.’’ şeklinde konuştu.Yapılan çalışmada Ludman ve ekibi tam 4400 şeker hastasını inceledi.

Araştırma ışığında panik atak yaşayan ve bunun sosyal hayatlarını etkileyen 193 hastanın (%4.4) olduğu saptandı. Bu 193 hastanın yarısından fazlasında ise (%55.4) aynı zamanda depresyon bulgularına da rastlandı. Panik atak hastalarında HbA1c ismi verilen glikolize hemoglobin değerleri ortalama düzeyde çıkarken, panik atak olmayan diyabet hastalarında bu oran 7.7 olarak saptandı. Tedavide uygulanması amaçlanan en genel hedef genelde bu oranı 7.0’nin altına çekmektir.Bunlara ilave olarak panik atak hastalarında diyabet semptomlarının ortalama 4.2’si gözlenirken diğer hastalarda bu semptomlar ortalama 2.4 olarak hesaplandı.

Araştırmanın ortaya çıkardığı bir diğer sonuçta da bu hastalar tedaviden panik ataklar kişinin diyabet hastalığı tedavisinde kendi kendine bakım sürecini olumsuz etkilemektedir. Doktorlar diyabet hastalarında panik atak ve depresyon belirtilerini araştırıp yaşam kalitelerini daha yukarı çekmelidir.Bu çalışmaya General Hospital Psychiatry'nin Kasım ayı sayısında yer verilmiştir.

0 yorum: